Děkujeme všem za data ze sledování hnízdění čápů

V roce 2017 se do sledování čapích hnízd zapojilo 578 dobrovolníků (o 33 více než vloni). Společně zkontrolovali neuvěřitelných 1266 hnízd (93% známých hnízd na území ČR)! Všem srdečně děkujeme.

Stanovisko ČSO k úhynu mladého čápa v Jihlavě

V pátek 21. července uhynulo jediné zbývající mládě na hnízdě v Jihlavě. Přinášíme stanovisko ČSO k této smutné události.

Stanovisko k čápům v Dubném

Informace Skupiny pro výzkum brodivých ptáků (Ciconiiformes) ČR a SR při ČSO a SOS k problematice hnízdění čápů bílých v obci Dubné (ČB).

Foťte hnízda čápů bílých do databáze!

Možná už jste si všimli, že u většiny již existujících hnízd čápů bílých chybí v naší databázi fotografie. Kvalitní fotografie se dá dnes pořídit i lepším mobilem, bylo by tedy škoda nemít u jednotlivých hnízd i jejich obrázky. Nepožadujeme profesionální kvalitu, jde nám o to zachytit současný stav hnízda a jeho umístění. V současnosti je databáze nastavena tak, že fotografii k hnízdu může nahrát kdokoliv. Zároveň může kdokoliv upřesnit lokalizaci hnízda pokud není přesně stanovena nebo je hnízdo lokalizováno chybně. Samozřejmě děkujeme i za fotky a postřehy k jednotlivým pozorováním, které v databázi stále přibývají. A pokud se vám podařily fotografie opravdu kvalitní, neváhejte a pošlete je do čapí fotosoutěže.

Z našich statistik vyplývá, že od spuštění webu jste nám do databáze přidali již skoro 300 hnízd a téměř 700 hnízd bylo už letos zkontrolováno a jejich stav byl zapsán. Všem, kteří již svá pozorování zapsali moc děkujeme! Přesto stále zbývá více než 400 hnízd, ke kterým zatím nemáme z letošního roku žádný záznam. Pokud tedy máte možnost data doplnit a nemusí to být jen hnízdo ve vašem okolí (spousta lidí je stále na cestách a čapí hnízdo většinou nelze jen tak přehlédnout), prosíme vás o zapsání pozorování do databáze. Ani ne za dva týdny už se začnou líhnout první mláďata a my pro vás připravujeme zbrusu nové mapy, ze kterých se dozvíte o úspěšnosti hnízdění jednotlivých párů a další zajímavosti.

© 2014 Česká společnost ornitologická. Všechna práva vyhrazena.