Stanovisko ČSO k úhynu mladého čápa v Jihlavě

V pátek 21. července uhynulo jediné zbývající mládě na hnízdě v Jihlavě. Přinášíme stanovisko ČSO k této smutné události.

Stanovisko k čápům v Dubném

Informace Skupiny pro výzkum brodivých ptáků (Ciconiiformes) ČR a SR při ČSO a SOS k problematice hnízdění čápů bílých v obci Dubné (ČB).

Smrt čápat vyvolala vlnu emocí

Praha, 29. 6. 2017. Dnešní deštivé počasí zapříčinilo úhyn posledního mláděte čápů na hnízdě v Dubném. Jistě nebylo jediné, ale je zde webkamera a o něm se mluví. U tohoto páru se tak navíc letos stalo již podruhé - o to větší vlnu lítosti mezi lidmi jeho smrt vyvolala. Nepříznivé počasí je nejčastější příčinou úhynu čapích mláďat. Další zahynou při vylétnutí z hnízda na sloupech elektrického vedení, otravou, na tahu, kdy jsou i loveni, atd.

Evropští čápi zimují na skládkách

V Portugalsku stouply za posledních dvacet let stavy čápů bílých na desetinásobek. I v zimních měsících tu žije kolem 14 000 těchto ptáků. Přitom evropští čápi náš kontinent na zimu vždycky opouštěli a vraceli z afrických zimovišť až s nástupem jara. 

U nás se tento fakt odráží v březnové pranostice: „Na svatého Řehoře led plave do moře, žába hubu otevře, čáp letí od moře a šelma sedlák, který neoře.“ Čápi z Pyrenejského poloostrova se však přiřadili k neustále narůstajícímu počtu opeřenců, kteří v důsledku klimatických změn a změn v životním prostředí způsobených člověkem zásadně mění své chování a od pravidelných migrací upouštějí. 

Britští a portugalští ornitologové odchytili v Portugalsku 48 čápů bílých a připevnili jim na tělo přístroj GPS, který pětkrát za den předává údaje o poloze ptáka. Součástí přístroje je i zařízení, které monitoruje aktivitu čápa. 

Vědci tak mohli sledovat pohyb čápů mezi hnízdem a místem, kde ptáci hledali potravu, a podchytit lety na krátké i velké vzdálenosti. Získali zároveň přehled o tom, kdy ptáci jen tak postávají, kdy se procházejí a hledají potravu, nebo kdy sedí na hnízdě. 

Ukázalo se, že v zimních měsících čápi zůstávají na Pyrenejském poloostrově a potravu hledají na skládkách komunálního odpadu. Portugalští čápi využívali své hnízdo nejen v době snůšky vajec a péče o mláďata, ale celoročně. 

To představuje v chování těchto ptáků zcela nový fenomén. Čápi díky tomu obsazují ta nejlepší hnízdiště a začínají časněji s pářením. Právě snaha udržet si hnízdo na vynikající lokalitě zřejmě významně přispívá k rozhodnutí čápů neodlétat na zimu do Afriky. Mohlo by se jim stát, že po návratu ze zimoviště najdou hnízdo obsazené jiným čapím párem.

Celý článek čtěte ZDE.

© 2014 Česká společnost ornitologická. Všechna práva vyhrazena.