Stanovisko ČSO k úhynu mladého čápa v Jihlavě

V pátek 21. července uhynulo jediné zbývající mládě na hnízdě v Jihlavě. Přinášíme stanovisko ČSO k této smutné události.

Stanovisko k čápům v Dubném

Informace Skupiny pro výzkum brodivých ptáků (Ciconiiformes) ČR a SR při ČSO a SOS k problematice hnízdění čápů bílých v obci Dubné (ČB).

Smrt čápat vyvolala vlnu emocí

Praha, 29. 6. 2017. Dnešní deštivé počasí zapříčinilo úhyn posledního mláděte čápů na hnízdě v Dubném. Jistě nebylo jediné, ale je zde webkamera a o něm se mluví. U tohoto páru se tak navíc letos stalo již podruhé - o to větší vlnu lítosti mezi lidmi jeho smrt vyvolala. Nepříznivé počasí je nejčastější příčinou úhynu čapích mláďat. Další zahynou při vylétnutí z hnízda na sloupech elektrického vedení, otravou, na tahu, kdy jsou i loveni, atd.

Čáp černý

Čáp černý je rozšířen z centrální Evropy po sibiřskou tajgu až po severovýchodní Čínu a Koreu. Chybí na britských ostrovech, v Irsku a Skandinávii. Na začátku 20. století druh vymizel z části střední Evropy, ve 30. letech začal znovu osídlovat původní území. Početnost dnes stoupá v Bělorusku, Litvě, Polsku, Slovensku, Španělsku i v České republice. Izolovaná hnízdní populace vznikla i v jižní Africe.

Žije skrytě v lesích a k hnízdění využívá zejména vzrostlých stromů. Je mnohem plašší než jeho bílý příbuzný, ale v posledních letech zřejmě v souvislosti s nárůstem populace přibývá jedinců, kteří hnízdí méně skrytě a blíž k lidským obydlím. U nás obsazuje hnízdiště asi o dva týdny později než čápi bílí. Stromová hnízda rovněž pravidelně dostavuje, někdy využívá jako základ hnízda dravců. Jeden z partnerů nosí na hnízdo materiál, druhý je dostavuje. Pohlavně čápi černí dospívají ve třech letech, kdy se jim původně šedý zobák a nohy zbarví výrazně červeně. Páří se na hnízdě. Samice snáší 2-5 bílých vajec, inkubace trvá okolo 30 dní. Průběh hnízdění je podobný jako u čápa bílého. Čáp černý je mnohem rybožravější než čáp bílý, loví s oblibou v menších vodních tocích ryby až do velikosti 25 cm. Kromě toho nepohrdne rozličným hmyzem, žábami ani mloky, na vlhkých loukách loví rovněž drobné hlodavce a mladé ptáky. Potravu nosí mláďatům až ze vzdálenosti 10 km. Na svá zimoviště odlétá zpravidla v září a využívá dvě cesty – jihozápadní přes Gibraltar a jihovýchodní přes Bospor nebo Dardanely.

© 2014 Česká společnost ornitologická. Všechna práva vyhrazena.