Bociany na Slovensku v zime

S čápy se během zimy setkávají i na Slovensku. Většina z nich v minulosti prošla záchrannou stanicí. Více se dozvíte v článku Mira Fulína ze Slovenské ornitologické společnosti:

Ne všichni čápi odlétají do Afriky

Praha, 12. 12. 2017. Čáp patří mezi typické posly jara. Snad žádné dítě nezaváhá s odpovědí na otázku, zda od nás čápi na zimu odlétají nebo ne.

Děkujeme všem za data ze sledování hnízdění čápů

V roce 2017 se do sledování čapích hnízd zapojilo 578 dobrovolníků (o 33 více než vloni). Společně zkontrolovali neuvěřitelných 1266 hnízd (93% známých hnízd na území ČR)! Všem srdečně děkujeme.

Busłowe łapy

Busłowe łapy bychom do češtiny přeložili jednoduše jako čapí nohy. Jistě ale uznáte, že busłowe łapy zní mnohem exotičtěji, tak si jen prozraďme, že busieł je jedno ze starých krajových jmen pro čápa.

Busłowe łapy se pekly, a v poslendí době opět pečou, na severovýchodě Polska jediný den v roce, 25. března, na den Zvěstování Panně Marii. Jejich účelem je přilákat čápa a s ním i návrat jara, radosti a nového života. Nestojí za to vyzkoušet, zda to nebude fungovat i u nás?

 

Originální recept na busłowe łapy

  • asi 1 kg pšeničné mouky
  • 50 g čerstvých kvasnic
  • asi 1 sklenice mléka
  • 6 lžiček krystalového cukru
  • 3 vajíčka
  • asi 3/4 sklenice rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • několik lžiček marmelády, povidel nebo tvarohu na náplň (nemusí být vůbec)
  • 1 rozšlehané vejce na potírání před pečením
  • případně poleva z práškového cukru, citrónové šťávy a višňového sirupu

Mléko mírně ohřejeme, přidáme kvasnice a polovinu cukru a důkladně rozmícháme. Do mísy vysypeme mouku, sůl a zbytek cukru a uděláme důlek, do kterého vlijeme již mírně zpěněné mléko s kvasnicemi. Lehce zamícháme trochu mouky, aby vzniklo velice řídké těsto. Zbytek mouky necháme ležet okolo, zakryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu v klidu. Potom přidáme vajíčka a olej a vypracujeme dost tuhé těsto. To opět necháme přikryté alespoň hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vyvalujeme kulaté placky, které rozřízneme na 6 dílů. To je základ lap, stačí jen na vnější straně naříznout, aby vznikly prsty. Děláme-li lapy plněné, rozválíme těsto tenčí a vždy dva kousky lepíme na sebe s náplní uvnitř. Připravené lapy necháme čtvrt hodiny odpočinout, pak je dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným bílkem nebo vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi čtvrt hodiny, dokud pěkně nezčervenají.

Dobrou chuť a nezapomeňte, že správně by se měly lapy péct jen na den Zvěstování Panně Marii!

© 2014 Česká společnost ornitologická. Všechna práva vyhrazena.